Delovne rokavice in zaščitna oprema za varno delo

Delovne rokavice in zaščitna oprema za varno delo

January 10, 2022 Off By Boris Bukovšek

Ker se pri delu pogosto srečujemo tudi s kakšnimi varnostnimi tveganji in drugimi grožnjami, moramo biti zelo pozorni na to, kako se na delo pripravimo in kako smo opremljeni. Vseh tveganj namreč ne moremo povsem izničiti, vedno se lahko pripeti kakšna nezgoda, lahko pa s primerno opremo močno omilimo posledice takšnih nesreč. Poleg tega pa zaščitna oprema opravlja tudi druge pomembne naloge, ni uporabna le v primeru nezgod – tudi delovne rokavice recimo s pridom uporabljamo pri rednem delu, saj nudijo dodatno udobje ter omogočajo lažje in bolj zanesljivo delo.

Rokavice so le en primer nujne zaščitne opreme, ki jo uporabljamo na mnogih delovnih mestih. Poznamo še druge nepogrešljive kose opreme, s katerimi se zavarujemo pred neugodnimi dejavniki pri delu. Seveda pa imamo vedno tudi dosti izbire med posameznimi vrstami opreme, tako tudi rokavice najdemo v različnih izvedbah. Zelo veseli bomo široke palete dobro prilagojenih izdelkov za praktično vsako delovno mesto. Tako nam delovne rokavice ne bodo povzročale preglavic, ne bodo v napoto, temveč se bodo izkazale za uporabno opremo za varno in uspešno delo.

Delovne rokavice se uporabljajo tudi na domačem vrtu

Delovne rokavice se prilagodijo vsaki nalogi

Pri opravljanju dela, za katero potrebujemo posebno zaščitno opremo, je izbira takšnih izdelkov ključnega pomena. Ne le zato, da se dobro zaščitimo, temveč tudi zato, da s tem ne oviramo mobilnosti in spretnosti, ki jih potrebujemo za opravljanje dela.

Ravno pri rokavicah je to zelo očitno. Svoje roke želimo dobro zaščititi, hkrati pa moramo ohraniti finomotorične spretnosti za nemoteno opravljanje dela. Včasih opravljamo zelo natančne gibe, zato ne moremo imeti rokavic, ki bi nas pri tem ovirale. Potrebujemo posebno opremo, ki roke dobro varuje, hkrati pa ni v napoto. Verjetno bo treba sicer pristati na določen kompromis, a tu najdemo izdelke, ki ponujajo najboljše iz obeh strani.

Ponudba zaščitnih rokavic je precej pestra, lahko se pripravijo tudi izdelki po meri. Zelo verjetno je sicer, da bodo povsem primerne že vsestranske delovne rokavice, ki jih dobimo po ugodni ceni in v nekaj različnih variantah. To so rokavice, ki jih pogosto uporabljamo tudi doma, če se lotevamo kakšnega dela okoli hiše, predvsem se uporabljajo pri delu z lesom, pri gradnji, kakšnih kmetijskih opravilih, tudi pri pospravljanju in čiščenju. Dovolj je že to, da imamo lahke in vzdržljive rokavice, da ne bomo neposredno na udaru kakšnih trsk, žebljev, grobih materialov in drugih obremenitev. Že s čisto osnovnimi zaščitnimi rokavicami bomo veliko bolje pripravljeni na delo, svoje naloge bomo opravili hitreje in lažje.

Če potrebujemo rokavice za kakšne bolj tvegane delovne naloge, se bomo osredotočili na prilagojeno ponudbo. Tu najdemo celo vrsto izdelkov, ki imajo posebne lastnosti. Seveda najdemo tudi drugo opremo, kot je recimo zaščitna čelada, delovna obutev, pa obrazne maske, predpasniki, tudi razni ščitniki in podobno.

Delovne rokavice odgovorijo na posebne zahteve

Morda se pri delu srečujemo s kakšnimi večjimi izzivi. To so recimo visoke temperature, večje mehanske obremenitve, delo z grobimi in abrazivnimi materiali, morda tudi s strupenimi snovmi. Za vse to dobimo dobre delovne rokavice, ki nas varujejo pred poškodbami.

V nekaterih primerih je dovolj, da se posebej prepričamo, ali so vsestranske rokavice dovolj dobro pripravljene na obremenitve, s katerimi se bomo srečevali. Pogosto pa potrebujemo prav posebno opremo, ki je dodatno prilagojena za delo, ki ga opravljamo. Tako dobimo recimo rokavice za varjenje, ognjevarne rokavice, ki prenašajo visoke temperature, rokavice za delo z elektriko in podobno. Oprema je zelo dobro prilagojena potrebam zahtevnih uporabnikov, zato smo lahko prepričani, da bomo dobili odlično ponudbo. Verjetno tudi za takšne rokavice ne bo treba odšteti zelo veliko denarja, kar je še dodaten plus.

Pri nekaterih poklicih so delovne rokavice naravnost nepogrešljive

Omeniti moramo še rokavice za enkratno uporabo ter gumijaste rokavice, ki jih pogosto uporabljamo pri čiščenju in podobnih opravilih, tudi doma. Tudi to so delovne rokavice, čeprav jih ne obravnavamo vedno kot takšne. A pomembno je, da za svoje delo vedno izberemo pravo opremo, tudi enostavne rokavice iz lateksa so lahko prava izbira.

Delovne rokavice dopolnimo s celim kompletom zaščitne opreme

Če potrebujemo delovne rokavice, potem je zelo verjetno, da bomo potrebovali tudi preostalo zaščitno opremo. Le redko se namreč srečujemo s takšnimi obremenitvami, ki ogrožajo le naše dlani, kaj hitro pride do poškodb in nelagodja tudi na drugih delih telesa. Odličen primer je kvalitetna delovna obutev, s katero bomo dobro pripravljeni na delo na terenu. Stopala so nasploh pogosto izpostavljena kakšnim udarcem in poškodbam, zato je pri delu vedno pametno pomisliti na dobro zaščitno obutev.

Še bolj pomembna od stopal je glava, zanjo se uporablja zaščitna čelada. To je pogosto kar nujna oprema, sploh na kakšnih delovnih mestih, kjer delamo na višini ali pa delamo s težkimi tovori. Pa tudi v drugih primerih se lahko uporablja takšna oprema, tudi če ni predpisana. Tako kot delovne rokavice imamo tudi čelade na voljo v razgibani ponudbi, ki nam gotovo ponuja prave rešitve glede na potrebe, ki se pokažejo pri našem delu.