Ciprese v vašem domu

Ciprese v vašem domu

May 1, 2021 Off By Boris Bukovšek

Ciprese so zelo pogosta izbira v domovih, saj dajejo tisti občutek mediteranskega pridiha. V Sloveniji jih je največkrat mogoče zaslediti ravno na Primorskem. Natančneje na Krasu in Vipavski dolini, kjer se v sončni svetlobi pokažejo v vsej svoji lepoti in v vsem svojem sijaju.  

Cipresa sama po sebi je izredno priljubljeno drevo, zato krasi številne parke, vrtove, pokopališča, drevorede in še bi lahko naštevali. Cipresa je zelo  odporna proti suši, najraje ima zavetne prostore.  Za uspešno rast potrebuje sončno rastišče in zelo  dobro odcedna tla. Prav tako se bodo ciprese odlično znašle tudi v suhih zimah, saj so zelo trpežne.

Ciprese kot odlična izbira za živo mejo 

Z živo mejo želimo predvsem doseči zasebnost doma. Nihče si ne želi, da bi nekdo konstantno gledal v njegovo dvorišče in kaj se tam dogaja. Zato so ciprese odlične za rast žive meje. Ljudje so praktično  navdušeni nad lepo stožčasto obliko ciprese in  njeno relativno hitro rastjo. Predvsem največja prednost cipres je ta, da je z njimi zelo malo dela glede obrezovanja saj spada pod manj zahtevno rastlino, ki se ponaša s čudovito zeleno barvo.

Ciprese zrastejo nekje do 3 metrov, kar bo zagotovilo popolno zasebnost. Prav tako se pri cipresah razvijejo dokaj veliki storži, ki so okrogle oblike. Med najpogosteje uporabljene vrste ciprese za živo mejo se uvršča thuja occidentalis.

Kako skrbeti za ciprese in zakaj jih izbrati za vaš vrt?

Ciprese v manjši rasti niti niso tako zahtevne za negovanje in obrezovanje. Malce več dela je z njimi, ko dosežejo svojo končno velikost oziroma višino. Ciprese je potrebno obrezovati po točno določenih pravilih, saj bi se v nasprotnem primeru zelo hitro posušile in propadle. Prav tako morajo imeti ciprese zagotovljeno dovolj dobro pognojeno zemljo, ki je dovolj vlažna. Obrezovati pa jo je potrebno trikrat letno.

Če želite eleganten izgled vašega doma potem so ciprese zagotovo prava izbira, ciprese so tudi zimzelene, prav tako pa so tudi cenovno zelo ugodne.