Če vas skrbi za ogrevanje cena, peleti nudijo varčno rešitev

Če vas skrbi za ogrevanje cena, peleti nudijo varčno rešitev

May 1, 2021 Off By Boris Bukovšek

Cena ogrevanja je vsekakor en izmed najpomembnejših dejavnikov, ki jih moramo upoštevati pri izbiri ogrevalnega sistema. Na voljo imamo več možnih rešitev, ki jih na različne načine primerjamo med seboj. A že takoj moramo upoštevati tudi nekatere različne stroške, ne le stroške ogrevanja na dolgi rok, temveč tudi ceno naprav in stroške vgradnje. Tako primerjave niso vedno povsem enostavne. Pametno je, da ločimo primerjavo cen energentov in same opreme. Tako se hitro izlušči relevantna cena, peleti pa po tej metriki predstavljajo zelo privlačno alternativo za druge energente za ogrevanje.

Težko je reči, kater ogrevalni sistem je najcenejši, saj imamo različne kriterije. Običajno upoštevamo uporabo na dolgi rok, prištejemo pa tudi stroške opreme, uporabe in vzdrževanja. Ker so tu cene lahko nekoliko nepredvidljive, ni vedno možno podati točnega odgovora. A namig lahko prepoznamo tudi v vedno večji priljubljenosti kurilnih naprav na pelete – med glavnimi aduti teh je prav cena, peleti na dolgi rok predstavljajo dostojno konkurenco praktično vsem drugim energentom.

Lesna biomasa je priljubljena izbira za ogrevanje, že na tem področju pa imamo na voljo nekaj ugodnih možnosti. Peleti niso nujno najcenejši, čeprav imajo relativno ugodno ceno. Ponujajo pa odlično izkušnjo pri uporabi in tudi nekatere druge prednosti, ki se jih splača izkoristiti. Ravno zato priljubljenost teh ogrevalnih sistemov ni nobeno presenečenje.

Prioriteta je cena, peleti pa so najboljša izbira

Včasih za prioriteto postavimo prav ceno, na ta način se veliko lažje odločamo med različnimi možnostmi ogrevanja. Če primerjamo ceno samih energentov, imajo lesni peleti cenik vsekakor ugodnejši kot večina drugih energentov.

Najbolj privlačna je cena, peleti pa ponujajo tudi druge prednosti, ki jih prinaša lesna biomasa

Najpogosteje je relevantna primerjava s plinom ali kurilnim oljem, ravno te sisteme pogosto nadomeščajo peleti. Pričakujemo lahko konkretne prihranke, sploh če izberemo kakovostno opremo, ki nudi visoke izkoristke. V začetku bo potrebna investicija v kurilno napravo in cel sistem, a na dolgi rok lahko pričakujemo prihranke, ki izvirajo iz cene samega kuriva. Če je prioriteta cena, peleti gotovo predstavljajo veliko bolj varčno izbiro kot kurilno olje ali plin. Pravzaprav lahko pričakujemo tudi dvakrat boljši izkoristek, torej se za isto ceno lahko ogrevamo dvakrat dlje s primerljivim udobjem.

Peleti se lahko primerjajo tudi z drugimi energenti. Najcenejši peleti lahko po ceni konkurirajo tudi drugim vrstam lesne biomase, čeprav imamo tu nekaj več izbire tudi v nižjem cenovnem razredu, predvsem drva so lahko ugodnejša. Seveda imamo na voljo tudi različne vrste peletov, tako da imamo pravzaprav opravka z večjim cenovnim razponom in neposredne primerjave niso vedno možne.

Ugodna cena peletov v primerjavi z varčnimi ogrevalnimi sistemi

Nekateri ogrevalni sistemi veljajo za posebej varčne in lahko prekosijo tudi varčnost ogrevanja na pelete. Predvsem tu mislimo na toplotne črpalke in na električne sisteme.

Pri toplotnih črpalkah je prioriteta le redko cena. Peleti že takoj ponujajo znaten prihranek, medtem ko toplotne črpalke zahtevajo veliko investicijo v izhodišču. To pomeni, da se razlika le počasi pokrije in imajo lesni peleti cenik pravzaprav ugodnejši vsaj kakšno desetletje ali celo dve. Seveda včasih mislimo tudi na daljno prihodnost, a težko je predvideti, kakšni sistemi bodo na voljo čez deset ali dvajset let in kakšni izkoristki bodo možni.

Električni sistemi imajo nasprotno zelo ugodno ceno v izhodišču. So zelo enostavni in jih brez težav namestimo v stanovanje, tako da visokih začetnih stroškov ne bo. Poleg tega so to napredne naprave, ki nudijo visoke izkoristke in nizko porabo, za piko na i pa poskrbi ugodna cena elektrike. Tako je prav električno ogrevanje včasih označeno za najcenejše, čeprav so stroški pri dolgoročni uporabi nepredvidljivi. Prednost je izhodiščna cena, peleti zahtevajo nakup kotla in vgradnjo opreme. A električni sistemi na dolgi rok niso več tako poceni, poleg tega niso tako zmogljivi kot kotel na pelete. Tudi najcenejši peleti ponujajo dobre izkoristke in visoko zmogljivost, zato so za zanesljivo ogrevanje lahko bolj primerni.

Akcijska cena pelete še zniža

Dodaten plus peletov je ta, da lahko najdemo zelo ugodne ponudbe za nakup kuriva. Če imamo dovolj časa za nabavo, lahko počakamo na posebne ponudbe, ko so na voljo zelo poceni peleti. Akcija lahko zniža cene in ponuja posebne prihranke. Pelete pogosto kupujemo na zalogo, morda kar za celo zimo, tako da so prihranki opazni, če ujamemo pravo priložnost.

Če vas ne prepriča cena, peleti ponujajo tudi druge prednosti ter alternative za kurjenje na les

Poleg tega so peleti na voljo v različnih cenovnih in kakovostnih razredih, s tem je precej prilagodljiva tudi cena. Peleti se v sodobnih kurilnih napravah lahko zelo dobro obnesejo in ni nujno, da bo med različnimi kakovostnimi razredi velika razlika, včasih ponujajo dobre izkoristke tudi cenejši peleti. Akcija pa lahko velja tudi za dražje pelete in njihovo ceno zniža do te mere, da se lahko z minimalnimi stroški oskrbimo z izvrstnim kurivom. Vse to so možnosti, s katerimi pridemo do odličnega učinka in lahko po navadi prekosimo tudi večino alternativnih ogrevalnih sistemov. Vsekakor je priporočljivo izkoristiti prednosti, ki jih ponujajo pri ogrevanju peleti – omeniti gre še to, da cena ni edina odlika tega kuriva.