Adaptacija stare hiše

Adaptacija stare hiše

July 1, 2021 Off By Boris Bukovšek

Starejši objekti so lahko še povsem uporabni za bivanje, seveda pa se splača preveriti konstrukcijo in kritične dele, marsikaj pa bo treba sanirati, nadgraditi ali zamenjati. Če se lotimo projekta, bomo lahko dosegli zelo dobre končne učinke, adaptacija stare hiše odpira možnosti, da v starejšem objektu uredimo moderne stanovanjske prostore. Moramo pa biti na tak poseg zelo dobro pripravljeni.

Nekateri postopki so precej enostavni. Prenova starejše hiše v vsakem primeru vključuje nekatere osnovne postopke, predvsem bo treba verjetno zamenjati ključne hišne sisteme in večje kose opreme. To so elementi, ki v največji meri odločajo o kakovosti bivanja v stanovanju, zato ni pametno sklepati velikih kompromisov, ko pride do zamenjave ali nadgradnje. Pričakujemo lahko odlične rezultate, saj se lotimo prav tistih faktorjev, ki imajo največji vpliv na končno zadovoljstvo stanovalcev.

Enostavne naloge pri adaptaciji stare hiše

Čeprav bo veliko zahtevnega dela, so nekateri posegi lahko tudi precej enostavni. Ni nujno, da bo adaptacija stare hiše res velik, obsežen in zahteven projekt. Kar nekaj se da doseči z minimalnimi prilagoditvami. Tako recimo zamenjamo opremo, pohištvo, tudi okna in vrata. Lahko se lotimo tudi izdelave nove izolacije, kar je pogosta naloga pri adaptacijah starih hiš. Vse to je možno opraviti hitro in brez večjih težav.

Enako velja za ureditev prostorov, tudi če moramo površine dodatno razmejiti ali preoblikovati. Za to običajno uporabimo kar predelne stene, ki so zelo praktične v takšnih primerih. Pričakujemo, da bomo dosegli odličen učinek s suhomontažno gradnjo, ki je ugodna, hitra in enostavna.

Strokovnjaki za adaptacijo stare hiše

Marsikaj lahko postorimo kar sami, a načeloma je zelo priporočljivo, da za zahtevnejše delo pri adaptaciji stare hiše izberemo strokovnjake, ki se s tem ukvarjajo. Tako bomo deležni boljše izkušnje, saj mojstri poskrbijo za praktično vse. Dobili bomo lepo urejene moderne stanovanjske prostore tudi v starejšem objektu.